Igelkottens elegans

Madame Michel har igelkottens elegans: utåt är hon full av taggar, en riktig fästning, men min intuition säger mig att hon inombords är lika raffinerad som igelkotten, detta lilla djur som felaktigt uppfattas som slött och som är obevekligt enstörigt och elegant.
(Igelkottens elgeans, av Muriel Barbery, sidan 147)

Stackars alla enfaldiga personer som aldrig får uppleva var sig hänförelsen över språket eller dess skönhet
(Igelkottens elegans, Barbery sidan 164)

Har precis läst ut en helt fantastiskt bra bok. Hade först bara hört talas om filmen med samma namn men så en dag hittade jag boken och bestämde mig för att läsa den. Boken handlar om Madame Michel som är portvakt i ett rikemans hus där flera olika familjer bor. Hon låtsas vara en vanlig portvakt men egentligen så älskar hon litteratur och kultur och är väldigt intelligent. Madame Michel föraktar de rika människor som bor i huset.
En annan huvudkaraktär som bor i huset är den tolvåriga flickan Paloma Josse, en väldigt intelligent flicka som även hon föraktar sin familj och sina grannars okunskap. Paloma har bestämt sig för att hon ska ta livet av sig och sedan bränna upp lägenheten som hon bor i tillsammans med sin mamma, pappa, storasyster och två katter.

Boken är helt fantastiskt bra skriven med ganska många svåra ord och krumeluriga meningar. Handlingen är helt fantastisk och berikas av Paloma Josse:s Djupa tankar och dagbok över världens rörelse. Efter denna bok blir jag efter en mängd referenser oerhört sugen på att läsa Anna Karenina eller göra ett nytt försök med Leo Tolstojs krig och fred.

(347 sidor)

Annonser

Lämna en kommentar

Under Böcker som tagit slut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s