Metro 2033

Köpte en ny bok härom dagen, Metro 2033, Den sista tillflykten av Dimitrij Gluchovskij som handlar om Artiom som är uppväxt i Moskvas tunnelbanesystem, världens största kärnkraftsbunker. Människan har förstört världen och nu lever hon på svampar och grisar som hon odlar och föder upp djupt ned under marken. Men ett liv som hade kunnat vara fredligt plågas av krig mellan de olika stationerna, råttor, muterade varelser och de hemskaste av de alla, ”de svarta”. Även faror utan namn härskar i mörkret och är man ensam för länge i en mörk tunnel kan man bli galen.

I metron råder ju egentligen evig natt, som du vet, därför har tiden ingen betydelse här nere, om man inte följer den slaviskt. Slå sönder din klocka, så får du se vad det blir av tiden – det är mycket intressant. Den förändras, snart känner du inte igen den längre. Den upphör att vara sönderdelad, fragmenterad i timmar, minuter och sekunder. Tiden är som kvicksilver: du delar på den och genast flyter den ihop igen, lika hel och formlös som förut. Människan har bara tämjt den, burat in den i sina armbandsklockor och tidtagarur, och för dem som fjättrat tiden flyter den alltid lika makligt. Men försök att befria den så får du se: då flyter den olika snabbt för alla, än långsamt och trögt för den som mäter den i rökta cigaretter eller andetag, än blixtsnabbt om måttet är levda människoliv.

Metro 2033
Dimitrij Gluchovskij

Har inte kommit så långt ännu och trots det är boken redan extremt skrämmande. Det är en bok att läsa på dagen när solen bränner huden röd och fåglarna kvittrar för läser man den i skenet från en läslampa när natten är mörk känns muterade varelser och de döda i metron mer verkliga än det allt för varma täckett

Annonser

Lämna en kommentar

Under Böcker som adopterats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s